Példatár

40%-os fűtési költség megtakarítás

XIII. Szent István parki társasház, ahol központi fűtés és HMV-készítő kazánház kialakítása volt a feladatunk. A munkálatok befejeztével a teljes évi energia-felhasználás költség-megtakarítása - távfűtésről leválás után - maghaladta a 40%-ot.

 

30%-os földgáz megtakarítás

Budapest, II. ker. Hűvösvölgyi úton egy 36 (90-100 m2-es) lakásos társasház fűtéskorszerűsítése volt, ahol a mért földgáz-megtakarítás 30%-os. 

 

Az életbe lépett és többször módosított GMBSZ ( Gáztechnikai Műszaki Biztonsági Szabályzat ), ami jelenleg csak ajánlott, de 2013-tól kötelező előírás lesz, a gázüzemű készülékek beépítésének feltételeit - elsősorban a biztonság irányából megközelítve - megszigorította.

A hagyományos, kéménybe köthető készülékeket a zárt égésterű kazánok ( a közbeszédben turbós ) ezeken belül a kondenzációs üzeműek szinte teljes mértékben kiszorították, természetesen ezt a folyamatot a GMBSZ is támogatta. A zárt égésterű készülékeknél nincs visszaáramlás, nincs szénmonoxid mérgezés.

 

HOGYAN DÖNTSÜNK FŰTÉS ÉS HASZNÁLATI VÍZRENDSZERÜNK KIALAKÍTÁSÁRÓL?

A legfontosabb dolog, hogy saját igényeink, lehetőségeink felmérése után kérjük ki egy szakmában jártas tervező véleményét.

CÉGÜNK ÁLLANDÓ AKCIÓJA:

Ingyenes felmérés

Szolgáltatások: Mérnöki tanácsadás, ajánlatkészítés

Új építésű házál, lakásnál csak zárt égésterű fűtőberendezés beépítése engedélyezett, tehát itt a feltételek az építés során előre meghatározottak és kivitelezhetők. Meglévő házak, lakások fűtéskorszerűsítésénél , egyszerű készülék cserénél is elsődleges és meghatározó kérdés az égéstermék elvezetés.

Az égéstermék elvezetés meghatározása az alkalmazható készüléktípusokat is leszűkíti. Éppen ezért SOHA NE VÁSÁROLJUNK GÁZKÉSZÜLÉKET ELŐZETES TANÁCSADÁS ÉS FELMÉRÉS NÉLKÜL!

 

Mire kell felkészülnünk fűtéskorszerűsítéskor? Példák:

 

1.

Adott: 50m2-es, 4 emeletes társasház földszinti lakása.

Cél: Meglévő konvektoros fűtés cseréje, zárt égésterű kombi készülék beépítésével a vízmelegítő helyére.

Felméréskor pontosítani kell az égéstermék elvezetés módját, esetünkben igen nagy valószínűséggel egy un. osztott ( 80mm/80mm ) rendszer lesz megvalósítható. A friss levegő csatlakozást a kültérből egy 80 mm átmérőjű alumínium vagy műanyag alapanyagú  csövön vezetjük, az égésterméket pedig egy 80 mm átmérőjű korrózióálló acél csövön, a meglévő kéménykürtő felhasználásával, juttatjuk ki a szabadba. Amennyiben a kéménykürtőben elhúzás van, flexibilis csövet kell alkalmazni.

Tételezzük fel, hogy a felmérés alapján adódóan a:

levegőcső hossza 3 m

égéstermék elvezető cső hossza 19 m

Olyan gázkészüléket kell választani előzetes méretezés alapján, ami ennek a csőhossznak biztonsággal megfelel. Egy lehetséges típus: Ferroli Domiproject F24.

Költségtételek:

  • Gázvezeték és készülék bontás
  • Fűtés- és gázszerelés anyag + díj
  • Égéstermék elvezetés szerelés anyag + díj
  • Jóváhagyott gázterv
  • Kéményseprő szakvélemény
  • EPH jegyzőkönyv (Elektromos mérés)
  • Gázmeo átadás
  • Szervíz üzembe helyezés

Teljes kivitelezés irányár: 1.100.000.- + 27 % áfa

2.

Adott az előbbi lakás, de kondenzációs gázkészüléket építünk be, ami minimum 10 %-os gázmegtakarítást eredményez. Ajánlott készülék: Baxi Prime HT 2402 kombi. A beruházási költség mintegy 50.000 forinttal növekszik, ez nem több, mint 2 év alatt megtérül.

3.

Adott az előbbi négyemeletes társasház felső szinti lakása, kondenzációs készüléket építünk be ( Baxi Prime HT 240 kombi ) Égéstermék elvezetés itt már általában megoldható 100/60 cső a csőben rendszerrel is. A költségtételek azonosak az előzőekkel, de a teljes kivitelezés irányára: 1.050.000.- + 27 % áfa.